Radna atmosfera

Za poslovnu zgradu JKP Zlatibor kao izvor grejanja su instalisana dva Centrometal kotla na pelet u kaskadi po 48 kW i gasni generator Vaillant 130 kW. Klimatizacija kancelarijskog prostora se vrši multi split sistemom Gree.

Toplotne pumpe u Sušici

U poslovnom objektu u Sušici kod Užica, ukupne površine oko 600 m2, izvedeno je radijatorsko grejanje, a kao izvor energije se koriste dve toplotne pumpe u kaskadi- Vaillant aroTHERM split vazduh/voda VWL 125/5 AS 400 V.

KOMBINOVANI SISTEM

U porodičnoj kući u Krivoj Reci, u prizemlju objekta je izvedeno podno grejanje a na spratu radijatorsko. Osnovni izvor energije je toplotna pumpa. Podrška sistemu grejanja i priprema sanitarne tople vode se postiže solarnim kolektorima.  

Gasni generator u Velikom parku

Za sportsku halu Veliki park u Užicu urađen je gasni generator Weishaupt snage 900 kW. Instalisana su tri stabilna kotla po 300 kW. Kotlovi na mazut, jednake snage, koji su do sada korisćeni,  ostaju kao rezervna varijanta.

Toplotne pumpe u Koštici

Na stambenoj zgradi u Koštici u Užicu postavljene su tri toplotne pumpe Vaillant aroTHERM split, vazduh/voda VWL 105/5 AS 400V. Tri stambene jedinice površine 105 m2 će se zagrevati podnim grejanjem, a tu su i zidni paneli za grejanje i…

Dolazi zima

Iako nam najjači udari niskih temperatura tek predstoje, sa adekvatnim rešenjima bezbrišno ulazimo u te dane. Toplotne pumpe su čest izbor i ovom prilikom izdvajamo samo nekoliko objekata, gde su nedavno instalisane. U porodičnoj kući u Užicu, površine 150 m2…

Generator je spreman

U završnim fazama izrade generatora, pristupilo se instalaciji opreme i postavljena su 4 kotla (po 300 kW WTC GB 300) ukupne snage 1200 kW, koji rade u kaskadnom režimu. Tu je i prateća oprema- pumpe, ekspanzione posude, sabirno razdelni cevovod,…

Sledeće faze generatora

Nakon izrade betonske ploče i čelične konstrukcije, pristupilo se zatvaranju, sa panelima od kamene vune, izradi ulaznih vrata, krovnih panela i podova u gasnom generatoru1200 kW Weishaupt , kojim će se grejati Dom zdravlja i Dom za majku i dete…

Idemo dalje

Iako vreli letnji dani otežavaju radove, Zanatski centar Andrić uspeva da realizuje poslove planiranom dinamikom. Za potrebe grejanja Doma zdravlja u Užicu i Centra za majku i dete, koji se nalazi u sklopu ove institucije, rađen je gasni generator 1200…

U skladu s vremenom…

Investitor se odlučio da unapredi sistem grejanja i pored kotla na pelet, instalirana je toplotna pumpa Waillant vwl125. U pitanju je porodična kuća u Gorjanima, a u objektu se kao grejna tela koriste radijatori.

Opravdana očekivanja

25. januar ’16.  – U septembru mesecu prošle godine završen je sistem grejanja hotela Mons na Zlatiboru, koji ukupno ima 25 apartmana i grejnu površinu od oko 1300 m². U sastavu objekta su i restoran, spa centar i pomoćne prostorije. Nakon četiri meseca rada, sistem iskazuje potpunu stabilnost, a potvrđena je pouzdanost ugrađene opreme i toplotne pumpe, koja je normalno funkcionisala u danima kada je temperatura padala na -15⁰C. Potpuna  efikasnost grejanja postiže se dobrim vođenjem sistema, gde se sa recepcije upravlja grejanjem. Na taj način se selektivno greje željeni prostor, i u onoj meri, koliko je to potrebno.

Zagrevanje Pahulje

20. januar ’16.  – U drugoj polovini 20015. godine realizovana je instalacija radijatorskog grejanja sa  elektro-blok kotlovima Waillant,  u objektu Pahulja na Zlatiboru, gde se zagreva 31 apartman. Objekat se nalazi u neposrednoj blizini  poznatog restorana Park, a investitor je firma Vip Casa. Izvedeni radovi potvrđuju pozitivna očekivanja već u prvoj polovini grejne sezone. Navešćemo da su ugrađeni Global aluminijumski radijatori, Hercova armatura i Rehau cevna instalacija.

Gasni kotlovi u Autoventilu

15. januar ’16.  – U Akcionarskom društvu Autoventil Užice, izvedeni su radovi na proširenju instalacije grejanja u dve proizvodne hale (alatnica i kontrola kvaliteta). U prethodnom periodu isporučilac energije za ovaj sistem bio je Prvi partizan AD. Investitor je izrazio želju da uradi sopstvenu instalaciju grejanja, tako da se u Zanatskom centru Andrić pristupilo izradi projektne dokumentacije i radovima koji su podrazumevali postavljanje gasne kontejnerske kotlarnice sa Waillant gasnim kondenzacionim kotlovima, ukupne snage 360kW. Radovi su izvedeni tokom oktobra i novembra 2015. godine.

Kombinovano grejanje hotela

Zanatski centar Andrić u ovom periodu izvodi sistem grejanja u hotelu na Zlatiboru, firme “Izgradnja R” Kragujevac, koji se gradi u neposrednoj blizini crkve. U pitanju je kombinacija podnog i fan coil grejanja, a koristi se toplotna pumpa vazduh-voda 60 kW austrijskog proizvođača IDM.

Sistem se vodi sa recepcije, tako da se u željenoj meri greje samo ono što je u određenom momentu potrebno, i na taj način vodi računa o ekonomičnosti, odnosno efikasnosti. Priprema sanitarne vode za potrebe hotela se vrši preko solarnih panela koje proizvodi firma Sonenkraft. U podstanici je predviđen akumulacioni rezervoar koji je vezan sa toplotnom pumpom (nezavisno da li se greje ili hladi objekat).

U objektu se izvode i radovi na ventilaciji restoranskog dela, gde će vazduh biti termički kondicioniran. Takođe, biće urađeno podno grejanje restorana, a u objektu će se nalaziti i SPA centar gde će se tretiranje vazduha vršiti preko rekuperatora toplote.

S obirom da je je u pitanju veći objekat, u kome će se nalaziti 21 apartman, predviđeno je da se radovi izvode tokom ove i naredne godine.

Šta mi može, šta mi sme

„Zima, zima, e pa šta je“, nije pojava za opuštenost kao u pesmi, ali ako je vaš sistem grejanja efikasan, onda se možete, i tako osećati. Vreme je kad o tome treba razmišljati, jer nije još mnogo ostalo do početka nove grejne sezone. A treba voditi računa o više stvari, kao što su ekonomičnost ili stepen iskorišćenja, pouzdanost, sistem održavanja i mnogo toga još.

U ovom vremenu u ZC Andrić preporučuju, a ujedno i izvode u mnogim individualnim objektima, gasne kondenzacione kotlove REMEHA (greenbuilding.rs) i CENTROMETAL, kotlove na pelet „Peltec“ (centrometal.hr), i toplotne pumpe vazduh-voda DAIKIN. Kod kondenzacionih kotlova koeficijent iskorišćenja iznosi i do 110% a tako visoka efikasnost se postiže iskorišćenjem vlage iz energenta, koja bi se u suprotnom slučaju oslobađala kroz produkte sagorevanja.

Kotlovi na pelet spadaju u kategoriju obnovljivih izvora energije sa visokim energetskim vrednostima, a količina pepela koji nastaje je ispod 1%. Rad je potpuno automatizovan („termostatom iz sobe“) a dodatni akumulacioni bojler omogućava i sanitarnu vodu, što ovaj sistem čini veoma zanimljivim.

Toplotne pumpe vazduh-voda DAIKIN omogućavaju i grejanje i hlađenje objekta gde se sezonski koeficijent efikasnosti  (COP faktor) iznosi oko 3, što znači, na 1 kW električne energije, dobijamo 3 kW toplotne energije.

Ovo su neka od rešenja, a  ZC Andrić nudi niz mogućnosti. Naravno, projektanti će Vam ponuditi najoptimalnije rešenje za grejanje vašeg prostora.

Ide leto, dajte klimu

Predstoje nam topli letnji dani i sa vrelinom u domovima ili radnim prostorima se na neki način moramo „boriti“. Pravilnom upotrebom klima-uređaja možemo postići ugodno i zdravo okruženje, što će nam održati raspoloženje ili omogućiti adekvatne temperaturne uslove za rad.

Savremeni uređaji osim temperature, kontrolišu i nivo vlažnosti, filtriraju vazduh, ali se mora voditi računa o njihovom održavanju i pravilnom korišćenju,  kako korisnici ne bi ugrozili sopstveno i zdravlje drugih. Prevelika razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature nije preporučljiva,  jer nagle promene ostavljaju posledice po ljudski organizam.

Bitan je i izbor kapaciteta rashladnog uređaja  koji se određuje prema veličini prostorije, kao i njegovo pozicioniranje u prostoru. Nije dobro instalirati ni uređaj većeg kapaciteta, jer se u tom slučaju prostor brzo ohladi a ostane prevelika vlažnost u prostoriji. Najbolje je obratiti se stručnim licima koja će odaberati adekvatan uređaj za vaš prostor.

Toplotna pumpa

Toplotna pumpa je uređaj koji se  u zavisnosti od sredine sa kojom vrši razmenu energije,  deli na 3 grupe:

  1. Toplotne pumpe vazduh- voda gde se razmena energije vrši sa okolnom sredinom , tj. sa vazduhom (kao kod običnih klima uređaja) i ove toplotne pumpe imaju najniži COP koeficijent,  oko 3-3,5. Ujedno, imaju najmanje investicione i  najveće eksploatacione troškove.
  2.  Toplotne pumpe voda- voda, gde se razmena energije vrši sa vodom koja se dobija iz bunara. Za rad ove toplotne pumpe neophodno je ispoštovati dva parametra,  a to su 200 l/h po kW,  i temperatura vode ne sme biti ispod 10 stepeni. Voda se dovodi na primarni izmenjivač i tu predaje izvesnu količinu toplote, a višak vode se vraća u drugi bunar. Ova toplotna pumpa se po investicionim troškovima nalazi u sredini, ali ima i najmanje eksploatacione troškove, s obzirom da COP faktor ide i do 5,6.
  3.  Toplotna pumpa zemlja- voda, vrši razmenu energije sa zemljom, bilo da se buše rupe od 100-125m ili da se radi površinski razvod na 1,5m dubine. Deo od toplotne pumpe ka sondama se puni glikolom, pri čemu se obezbeđuje stalna cirkulacija sa pumpom, tako da glikol na svom putu preuzima toplotu od okolnog tla. Ta količina energije u zavisnosti od izdašnosti tla, po sondi može da iznosi od  5 do 8 kW.  COP filter je 4,5-5. Da bi ovi tipovi toplotnih pumpi imali što bolji koeficijent iskorišćenja, preporuka je da se  za  grejanje objekta, uradi niskotemperaturni izvor toplote bilo da je podno, zidno, plafonsko (panelno) ili grejanje (hlađenje) sa FAN COIL aparatima.

– COP faktor (koeficijent)- Predstavlja bezdimenzioni koeficijent sa kojim se množi uložena električna energija i dobija ukupna toplotna ili rashladna energija, za grejanje, odnosno hlađenje objekta